2x Genaaid

Wij worden 2x genaaid door de werking van geldschepping plus rente

Als je wilt begrijpen hoe wij – de niet-bankiers -tweemaal genaaid worden, moet je eerst door een stukje droge theorie. Daarom is er ook een relaxte workshop waarin je niet hoeft te lezen, maar nu moet je het dus wel lezen ūüėČ

Hoe werkt de geldschepping?

Het begint met het principe van Hoe komt Geld in het Spel. Niet zozeer hoe het wordt gedrukt, maar hoe er geld bij komt op bankrekeningen.

Bijna al het geld (97%) is door banken gemaakt op het moment dat klanten een lening namen. Slechts een fractie van het geld dat ze uitlenen is daadwerkelijk in bezit van de bank Рhet paarse blokje. De rest Рde gele blokjes aan de linkerkant Р wordt gemaakt op het moment dat iemand een lening neemt.

rente-balans2

Deze figuur legt het principe van de geldschepping uit.

In het voorbeeld van deze afbeelding neemt iemand een lening van 20 jaar met 5% rente over een bedrag van ‚ā¨ 100.000. Elk blokje is Niemand heeft precies deze situatie, maar het voorbeeld illustreert de principes.

De eerste keer genaaid

Van de 100.000 euro die is geleend, was 5% al in het bezit van de bank, dus¬†‚ā¨ 5.000. Nu betaalt de lener ook 5% rente.¬†‚ā¨ 5.000. Dit is dus het bedrag dat de bank al in bezit had toen je de lening nam.¬†Het is maar een fractie – daarom heet dit systeem Fractioneel Reserve bankieren.

De rest van het geld, die je de 19 jaar daarop moet terugbetalen – plus rente – had de bank oorspronkelijk ook niet. Maar jij betaalt ze wel terug. Dat is dus de eerste keer genaaid.

Deze eerste keer genaaid, dat is individueel. De lener zelf. De tweede keer genaaid is met zijn allen tegelijk. Het heeft te maken met de onvermijdelijke crisis.

De tweede keer genaaid

Om dit te doorzien moeten we even kijken naar de rest van het terugbetalen. Hier loopt het op vast. Kijk eens naar de rechterkant van de balans. Kijk, die gele blokjes, die kwamen in het spel toen je die lening nam. Die zijn er, dus, met wat goede zaken kun je die gewoon terugverdienen en je schuld afbetalen.

Die ene paarse vergeten we maar even. ¬†Die doet er niet echt toe. Zo’n klein aandeel.

Wanneer worden de blauwe blokjes gemaakt?

Herhaling!

Herhaling!

De problemen zitten bij de blauwe blokjes. In het rekenvoorbeeld heb je bij deze lening van¬†‚ā¨ 100.000 een rentelast van in totaal¬†‚ā¨ 165.329,77. Veel meer dus dan de lening zelf. De rente moet je betalen aan de bank.

Maar de vraag is: met welk geld. Dat moet je verdienen. Winst maken. Groeien. Maar, die blauwe blokjes komen niet in het spel. Je moet geld terugbetalen dat nooit heeft bestaan. De enige manier om aan de blauwe blokjes te komen is, door andermans gele blokjes te verdienen met lekker winst maken. Andermans blokjes wil zeggen: in het spel gekomen door een lening die iemand na jou heeft genomen.

Iemand is de sigaar

En hier zit ‘m de bottleneck. Op een dag is er geen lening na jou. Het is crisis. Iemand is de zwakste schakel. Wij denken dan wel eens: och die Grieken, eigen schuld. Maar nee: zijn betalen de hoogste rente en gaan keer op keer failliet. – 17 keer in 200 jaar. Dit model zorgt ervoor dat er op een gegeven moment iemand is die geen blauwe blokjes meer kan bemachtigen.

En als dat gebeurt, dan gaan de banken nog minder leningen uitschrijven. Zogenaamd om hun eigen balans in orde te houden (wat geen punt was geweest als ze niet zoveel winst hadden afgeroomd) maar en passent zorgen ze er zo ook voor, dat er nog meer leners in de problemen komen. Nog ergere crisis.

Wat doe je bij crisis?

Omdat bedrijven, personen en landen nu gewoon failliet gaan in deze crisis, is de wereld lekker voordelig voor degene met harde euro’s. Fabrieken, ¬†electriciteits-centrales, OV-maatschappijen, havens…. het is allemaal in de aanbieding!

En wij… wij hebben last van de crisis. De crisis, die van tevoren is ingebouwd in het systeem. De crisis, die ervoor zorgt dat mensen werkloos worden, die je spaargeld doet verdampen en die je pensioen laat kelderen. De crisis, die opzettelijk wordt veroorzaakt door het principe van Fractioneel Reserve bankieren, met rente.

Wie vangt de pot?

En die rente, nee, die gaat niet in de staatskas, maar komt terecht bij de eigenaren van de commerci√ęle banken. Dat heet namelijk Fiat Geld: De Staat heeft het fiat – goedkeuring – gegeven aan de commerci√ęle banken om dit spel te spelen.

Dit is het 1-2-tje tussen de banken en de Koningen. Want ze doen dit al honderden jaren. De banken lenen geld aan de Koningen, die zij zojuist benoemd hebben of die zijn macht afdwingt met een leger, betaald met geld geleend van de banken. Terugbetalen doe je door belasting en tol te heffen binnen het gebied dat je militair of politiek veroverd hebt. Iedereen wint, behalve de burger. Die is 2x genaaid!